31 juli 2011

Vad hände med bladen?

Jag älskar krusbär. Jag köpte ett par buskar förra året och nu har jag äntligen mogna bär. Jättegoda! Men jag undrar vad som har hänt med alla blad. Jag kan svära på att busken hade blad för några dagar sedan, men nu finns inte ett endaste kvar. Måste vara något otäckt litet kryp som tycker att krusbärsblad är gott gotti gottgott.

6 kommentarer:

Bonn-Anna sa...

Gröna larver som även äter upp dina akleja-blad. Bara plocka! :-)
Fast det finns säkert något att spruta med också, såpa kanske? Jag är inte så insatt men det finns säkert andra...

Christina sa...

Jag har massor av blad på mina krusbäsbuskar, men inga krusbär!!/Christina

ela sa...

Precis så ser det ut hos mig också. Har nu grävt ut krusbär, klippt ner allting och satt in resten på annan plats. Nu hoppas jag på att det återhämta sig.

LINDA sa...

Usch, jag har ingen som helst lust att plocka. Anna - kan du inte skicka hit dina små söner, de var ju riktigt duktiga på att plocka gröna larver på mina aklejorb ;)

Det är alltså antingen eller, Christina!?!

Visst är det trist, Ela. Jag låter mina stå kvar och hoppas på nya blad och avsvimmade larver. Hoppas bara att buskarna klarar sig!

//Linda

matte och vi sa...

De larver som äter sig feta på era krusbärsblad har en otrevlig vana :
de släpper ner sig mellan buskens rötter, förpuppar sig och kommer upp nästa vår som färdig insekt...Kretsloppet är fullbordat då de lagt sina ägg på buskens bladknoppar...
Gäller att bryta detta mönster: förhindra att de kommer ner på marken/i jorden/ upp därifrån genom att lägga ut ett lager tidningar runt busken ( om man blöter dem går de lättast att forma så de sluter möjligast tätt runt stammen + så långt ut från stammen som grenverket når )NU i höst !!!!

Har haft samma problem i fjol, men inte i år ....Busken mår bra....
Gröna hälsningar
Marianne

LINDA sa...

Tack så jättemycket för tipset! Ska lägga ut tidningar kring mina buskar och räcka lång näsa åt larverna :)

//Linda