31 maj 2011

Mer Medelhav i växthuset

Hå hå hå! Jag skruvar ner mig själv i soffan och riktigt gonar mig. Eva Rönnbloms nya bok ”Medelhavsväxter i kruka” väcker lilla Vill Ha, som bor rätt så ytligt i mig. Citronträd, fikon, bougainvillea, blommande rosmarin, olika sorters oregano och mycket, mycket mer.

Så fort jag ser ett stort apelsin- eller citronträd på plantskolan så dras jag dit som en magnet. Brukar roa mig med att fråga maken vad han tror att de kostar. Sedan svimmar vi lite båda två. Det är tur att vi inte har plats för några giganter. Fast ett litet citronträd kanske. Eller ett fikonträd. Bladen är ju få fantastiskt fina.

Den här boken är jättebra. Äntligen får jag svar på hur jag ska gödsla mina vindruvor. Och bilderna på hur de ska beskäras är så pedagogiska att jag faktiskt fattar. Enda problemet nu är hur i hela friden jag ska få plats med ett Medelhavshörn i mitt lilla växthus.

9 kommentarer:

Christina sa...

Har du ingen du känner som har fikon? Dom är väldigt lätta att ta skott av! Bara att klippa av en gren och sätta i vatten. Bornholmsfikon är extra tåliga!

LINDA sa...

Jag såg faktisikt ett litet fikonträd i Göteborg i dag. Det var litet och hade varit perfekt, men affären var inte öppen! Typiskt. Ska höra mig för om det finns någon som har fikon och kan tänka sig att ge mig ett skott. Tack för tipset!!

//Linda

LINDA sa...

Åh, så frustrerande blogspot är just nu. Var inne på din blogg och försökte skriva en kommentar, men blir utkastad varje gång jag ska "skicka" den. Ger upp och skriver här i stället i hopp om att du kanske ser den ...

Hej!


Klickade på ditt namn efter inläggen du gjorde hos mig och hittade hit. Vilka fina katter du har! Och vilka härliga bilder från uterummet!! Med tanke på bloggens namn gissar jag att du har mycket lila i trädgården. Insåg tidigare i veckan hur fint det är med lila i trädgården när jag såg "kattmyntan" och syrenerna. Ska bli roligt att få se fler bilder från din trädgård!

Solsken
//Linda

Jessica sa...

Den boken måste jag inhandla.
Jag har fikon träd, eller just nu är det små buskar.
Men de har överlevt vår hårda vinter utomhus, så tåliga är de helt klart.
Vi hämtade skott från Holland och fikonen är väldigt goda.
Om jag visste hur man klipper av en gren utan att skada resten så hade jag kunnat klippa en och skicka till dig.
Ha en härlig dag!
//Jessica

LINDA sa...

Oj, överlevde de utomhus!?! Nu blev jag imponerad. Vilken zon bor du i? Tack för den gulliga tanken. Hoppas att du också gillar boken!!

Solsken
//Linda

Jessica sa...

Vi bor i Stockholm, så det är väl zon 5 :D
Ha det så gott!
//Jessica

LINDA sa...

Oj, trodde genast Skåne när du skrev att det hade övervintrat ute. Coolt!!

Ha det så gott du också!
//Linda

Janne sa...

Nu vill ju Skåningen meddetsamma veta hur man gödslar och beskär vindruvor. Vill du vara lite pedagogisk med denna gamle man en stund? ;)

LINDA sa...

Hej Janne!

När det gäller vindruvorna så är det väldigt mycket bilder som förklarar, så det ror jag nog inte riktigt i land. Men när det gäller gödsling av druvor så är det välkomposterad häst- och kodynga som gäller samt benmjöl.

//Linda