5 januari 2011

Fuchsiorna trivs

I somras förälskade jag mig i mina fuchsior och började oroa mig för övervintringen. Till min stora glädje går det galant.

Sticklingarna bor i groventrén. Jag har planterat dem i avklippta petflaskor som jag har satt ihop igen efter planteringen. Jag har tillfört fukt ett par tre gånger sedan i somras. Sticklingarna har växt så pass att några har fått klippas av och planteras om. Trodde inte att det skulle gå riktigt så bra med tanke på att temperaturen i groventrén ligger kring 18 grader. Dessutom vetter fönstret mot norr. Gissar att det är den fuktiga petflaskeatmosfären som får dem att trivas.

Moderplantorna, alltså sticklingarna som jag köpte i våras och som i somras växte till ordentliga plantor, står i bodfönstret där temperaturen ligger kring åtta plusgrader. Några har fått huvor över krukorna och några är ohuvade. Då och då får de en slurk vatten. Varje gång jag kommer ut möts jag av små musöron och av ljusgröna blad som kommit lite längre. Det känns så vårligt. Hoppas nu att det går lika bra de sista två kritiska månaderna.

8 kommentarer:

Jenny sa...

Vill bara säga att du har en trevlig blogg. Har läst några gånger och kommer säkert att fortsätta. :-)

LINDA sa...

Tack så jättemycket! Den kommentaren satt bra just nu - har precis försökt göra egen majonnäs för första gången och har smet i både håret och på kläderna. Dina uppmuntrande ord var exakt vad jag behövde :)

//Linda

Sabina sa...

Hur går det med majonäsen? Jag brukar göra min egen, det tar nog ett tag innan man blir expert känns det som. Jag funderade förra sommaren på fuchsior, men det kanske blir några sticklingar i år.
/Sabina

LINDA sa...

Naj, den blev alldeles för lik den på burk. Försökte göra egen eftersom jag inte är så förtjust i majonnäs. Kanske ska jämföra olika recept och se hur de skiljer sig åt :)

Hoppas du väljer någon fuchsia i sommar. Det finns så många trevliga sorter. Jag skulle vilja ha någon av sorterna från Nya Zeeland med blå ståndare, eller om det är frömjölet som är blått, och så en som är vit och fluffig.

Ha det så gott!
//Linda

Sabina sa...

Vad har du för recept? mitt hittade jag på en anan blogg.

http://www.annsann.com/2010/02/19/hemgjord-majonnas-och-aioli/

Jag har beställt katalogen från rockdala så får vi se vilka blommor det blir =)

LINDA sa...

Hej!

Jag tittade i en gammalgammal kokbok. Receptet kanske var lite väl trist. Ska kolla länken och se om det kan vara något för mig nästa gång!

Rockdala är livsfarligt. Efter att ha gått fem varv kring fuchsiorna i våras fick jag be maken att gå i väg och ta en fika så att jag kunde gå några varv till ... och så ytterligare några varv ... måste ta en tur dit igen i vår :)

Ha det så gott!
//Linda

Sabina sa...

Du får gärna skicka ditt recept till mig, min man vill gärna ha en majonäs som smakar som den köpta.
Jag har aldrig varit där, men jag kan förstå att det blev många varv!
/Sabina

LINDA sa...

Hej! Ursäkta att svaret har dröjt. Veckan har varit hektisk. Jag skriver ner receptet, men jag måste väl erkänna att jag inte direkt höll mig till mängderna. Hade "extra lite" vinäger och oljan förlorade jag helt kollen på. Kan ha varit drygt en halv deciliter mer eller mindre ... Sorry!

1 äggula
1,5-2 tsk vinäger
1/2 tsk senap
1/2 kryddmått vitpeppar
1 kryddmått salt
2 dl olja (rumsvarm)

Lycka till!
//Linda