26 januari 2011

Enligt konstens alla regler?

Förra veckan fick jag hem två påsar med frö till blå bergvallmo. I dag har jag sått ena påsen − en pluggbox, femton plastkrukor som jag brukar använda till första omskolning och nio papperskrukor. Det ska bli väldigt intressant att se hur många av de drygt 80 fröerna som gror.

Förra året lyckades jag driva en planta till vuxen storlek. Några fler frön grodde, men dog. Från en fröfirma köpte jag två påsar frön, men trots firmans noggranna instruktioner grodde inte ett endaste av de fröerna. Nu har jag googlat, tagit till mig tips och hoppas på bättre resultat. Jag har säkert överdrivit lite, men det skadar ju inte – allt det ”kostar” är lite mer tid vid sådden.

Samtliga ”krukor” är bottnade med lika delar silad rhododendronjord och såjord som blandats ut med perlit och vermikulit. Högst upp har jag samma blandning fast utan rhododendronjorden. Ett frö ligger i varje kruka – utom i papperskrukorna där två fröer har fått samsas i varje. Pluggboxen och plastkrukorna står i odlingstunneln i boden. Papperskrukorna har fått en bottenlös ram för att stå stadigt och så har jag skyfflat över en rejält hög med snö.

Nu är det bara att vänta och vänta och vänta. Och förstås … hoppas!

7 kommentarer:

Skaparglädje sa...

Lycka Till! Skam den som ger sig.
Kram Anne-Lie

LINDA sa...

Tack för din uppmuntran!!!

Kram
//Linda

Frejda sa...

Är blå bergsvallmo svårare än vanlig vallmo alltså? Varför det - vet du?

Sabina sa...

Hej Linda!
Tänkte kolla lite med dig. Jag har sett att du har en frostvakt som jag har kollat på, från willab. Mitt växthus är 11,4 kvadrat, hur stort är ditt? Är du nöjd med den, eller rekomenderar du någon annan?

/Sabina

LINDA sa...

Hej!

Ja, blå bergvallmo är krångligare än andra vallmosorter. Men varför vet jag inte riktigt. Tyvärr.

Jag är inte så imponerad av frostvakten, Sabina. Däremot skaffade jag en annan sak som reglerar värmen i boden och som jag har kommit på att jag i höst kan använda som frostvakt i växthuset. Den är från samma ställe och ser ut som en timer. Jag ställer in den på den temperatur jag vill att rummet ska hålla och så sätter den på och stänger av strömmen till fläkten, eller i bodfallet - elementet, så att temperaturen regleras. Den känns väldigt trygg och bra.

Ha en bra dag!
//Linda

Nillis sa...

Lycka till med blommorna. kram

LINDA sa...

Tack!
//Linda