19 december 2010

Kål och flatrökt ål

Får jag frågan om min favorit på julbordet, så svarar jag tveklöst brunkål. Helst tillsammans med ål − flatrökt. Brunkål är så gott att jag inte kan låta bli att snatta den halvtinad ur burken.

Andra kålfavoriter är kålpudding och kåldolmar. Jag älskar att förvälla huvudet och lirka bort blad efter blad. Som barn gjorde jag det alltid tillsammans med farmor. Stuvad blomkål är också underbart. Och broccligratäng. För att inte tala om den stuvade grönkålen som tidningens restaurang lagar till jul. Mmm!

I veckan läste jag Anna-Britta Ståhls nya bok ”Kål – lättlagade och goda hälsobomber”. Det är ingen tjock bok och recepten är få, men den innehåller en del spännande om kål. Framför allt fick den mig att längta efter mer kål – både på tallriken och i grönsakslandet. Fast i somras förlorade jag kampen mot kålfjärilen. Dessutom blev jag trött på blomkålen, romanescon och broccolin (som i själva verket var grönsaksrybs) eftersom de tog så mycket plats. Men jag tänker testa igen. Funderar på att göra som med squashen och odla kål i murarhinkar. Till att börja med ska de få stå i växthuset med fiberväv över varje planta.

Brunkål:
Skär ett stort vitkålshuvud i små bitar. Bryn i smör och lägg i en ugnsfast form. Ringla över ett par matskedar sirap och slå på spad från julskinkan (jag brukar ta bort fettet från spadet innan jag använder det). Det går åt dirka fem till åtta deciliter. Låt formen stå i ugnen i 200 grader i cirka 45 minuter. Se till att brunkålen inte kokar torrt i ugnen – tillsätt mer spad om det behövs.

5 kommentarer:

LindaLunda sa...

Trevlig 4:e Advent!!!!!
Hoppas din dag blir underbar!
Linda

Anonym sa...

Åh kål är bara såååå gott! Har nyligen upptäckt spetskål som jag tidigare dömt ut som "samma sak som vitkål fast lite toppig och som kostar 5 gånger så mycket". Så är det inte. Den är ljuvligt mjäll i smaken och alldeles utmärkt till både råkost och wok. Men jag kommer nog inte att odla det i sommar, känns som att utrymmet bättre nyttjas till sånt som butikerna är dåliga på, gröna blad tex.

LINDA sa...

Tack så jättemycket för tipset på spetskål - har tänkt precis som du och aldrig testat - ska göra det :)

Tack det samma Linda. Hittills i dag har maken och jag skrubbat kylskåp, frostat ur frysen, rengjort ugnen, städat städskåp och skåpet under diskbänken ;) Men nu ska vi i väg på middag och det ska bli jättetrevligt!

Ha en skön eftermiddag!
//Linda

Mamma Mimmi sa...

Ål och kål - är du också Skåning? ...eller bara smygskåning? ;-) Själv kan jag inte med entdera, men mina skånska rötter är jag däremot väldigt stolt över

LINDA sa...

Hej!

Nej, jag är inte skåning. Men jag är fiskhandlarbarnbarn och dotter till en storfiskare :)

Brunkålstraditionen har jag nog fått från min kusins trevliga pappa som är från Skåne.

Brunkålen ska göras i dag och den flatrökta ålen kommer med fiskbilen. Mmm!

Kram
//Linda

PS! Även om jag inte är skåning, så blir jag då och då en riktig wannabe ;) Det är ju så fint där!!!