1 juli 2010

Bastu i växthuset

I morse tvekade jag. Det var rätt mulet och riktigt blåsigt. Nio sekundmeter. Först öppnade jag växthuset, men när jag insåg att skuggväven skulle flyga all världens väg stängde jag igen. Det blir nog mulet hela dagen, tänkte jag.

När jag kom hem gick jag raka vägen till växthuset och öppnade dörrarna på vid gavel. Vid det laget hade det mojnat och solen sken från näst intill klarblå himmel. Luften dallrade emot mig när jag öppnade. 51 grader trots att vädringsluckorna stod rakt ut. Inte undra på att tomatplantan närmast dörren morrade och visade huggtänderna. Lovar att vara snällare i morgon.

4 kommentarer:

Linda Färnevik sa...

Oj gisses, 51 grader, det var det värsta! Mitt har råkat komma upp i 41 grader som mest när jag inte riktigt skött mig. ;-)

Hur noga tar du på det här med temperaturen, men tanke på det här med pollen som ska dö när det är över 29 grader osv? Jag tycker att det är svårt alltså, hur ska jag få ner tempen i växthuset, när det är minst lika varmt, om inte varmare, utanför i solen? Skuggar och vattnar plattorna med iskallt, men det räcker inte riktigt varma dagar...

LINDA sa...

Jag har nog inte heller kommit upp i den temperaturen tidigare, men det har varit nära. Jag har ofta 30-35 grader i växthuset på dagarna - och då är dörrarna uppslagna på vid gavel och dubbel skuggväv över allt. Det växter så att det knakar ändå och tomaterna är flera hundra till antalet. Det är säkert mycket mycket bättre med svalare klimat i växthuset, men det får inte bli för krångligt heller, känner jag. Drar mig för att använda svalkande fläkt eftersom det strider emot min tanke på miljövänlig och så energisnål odling som möjligt. Är säkert inte världsbäst på det, men jag försöker i alla fall odla så "nära naturen" som möjligt.

Ha det gott i solskenet!
//Linda

Linda Färnevik sa...

Jag har ofta också dryga 30 i växthuset mitt på dagarna, och även mina tomater frodas, så det kanske egentligen inte är något problem. j

Jag vill inte heller använda kylande fläkt, av samma anledning som dig, men däremot kyler jag lite med vatten när jag har möjlighet. Vattnet i brunnen är svalt, bara runt 11 grader just nu, så jag spolar på plattorna, och använt den eminenta dimfunktionen till att spreja i luften, det sänker tempen ganska många grader i mitt lilla växthus... (10 kvadrat)

LINDA sa...

Tack för tipset. Jag spolade golvet i dag när jag ändå vattnade.

Natti!
//Linda