26 april 2010

Tomat upp och ner

I höstas läste jag att tomater går att odla upp och ner. Gissa om jag blev sugen på att testa. Så, i år ska jag försöka mig på att odla tomatplantor som inte behöver bindas upp.

I går insåg jag att tomaterna inte får bli mycket större om det ska fungera, så då planterade jag de första två. Valde en "Supersweet 100" och en "Vildtomat", båda sådda den 23 mars.

Ska bli jättespännande att se hur det går. Konservburkarna de hänger i är inte så jättestora. I synnerhet vildtomaten kommer att få det trångt. Men det ingår också i försöket.

Nu hänger tomaterna i växthuset i väntan på varmare väder.Jag borrade ett stort hål i konservburken, samt sex mindre hål för överflödigt vatten och upphängning.


Hålen blir ganska vassa. Med ett buntband i varje går inte sisalsnöret av.


Det stora hålet i konserven behöver tätas på något sätt. Hade tänkt använda vitmossa, men hade inget ärende till skogen. Så i stället blev det en avklippt petflaska. Krångligast av allt är att få igenom tomatplantan utan att skada bladen. Hoppas nu bara att stammen inte blir tjockare än petflaskans öppning.
Klara, färdiga, väx!

12 kommentarer:

UllaH sa...

Provade förra året med upp-och-ner-odling. Gick bra men plantan såg vimmelkantig ut eftersom den söker sig uppåt. Skörden, som enligt amerikanska förståsigpåare, skulle öka blev nog tyvärr sämre. Men jag kanske passade för dåligt med gödslingen. Kul försök i alla fall. Vore roligt att få se resultatet av din odling.

LINDA sa...

Hej!

Tack för att du berättade. Jag tycker att det ska bli oerhört spännande. Hur det går vet jag förstås inte. Men jag planerar att gödsla rätt rejält, med tanke på kärlen. Vad odlade du i? Hur fixade du hålen som tomaterna hänger ner igenom? Var hängde du tomaterna - i växthus eller utomhus? Berätta gärna mer!

Ha en bra dag!
//Linda

Lotta 8`) sa...

Spännande med nya sätt att odla! Läste om någon som odlade grönt i sitt fönster i en hyreslägenhet med hjälp av petflaskor och ett hemmabyggt bevattninssystem :)

Du får rapportera med jämna mellanrum hur det går för tomaten.

Ha en bra dag :)

LINDA sa...

Ja, visst är det roligt att försöka. Ska definitivt rapportera hur det går :)

Trevlig kväll
//Linda

UllaH sa...

Odlade i en plastkasse av större format - det blir tungt. Klippte bara hål i den och trädde in plantan uppifrån och sedan jord. Hängde tomaten i ett äppelträd, kanske för lite sol.

LINDA sa...

:o) Ja, det låter tungt. Tänker på mitt päronträd - tror inte att det skulle palla. Men du måste ha fått plats med mycket jord - och inte haft några större problem med att hålla jorden fuktig.

Tack för svaret!
//Linda

UllaH sa...

Nej, inte svårt att hålla jorden fuktig, men det finns något som heter glömska...

LINDA sa...

Det har du alldeles för rätt i ;o)

//Linda

Elisabeth sa...

Skrev förut men verkar inte kommit med?

Jag har satt tomat i yougurthinkar, med kaffefilter i hålet för att förhindra jord och vatten ska ramla ut. Växt massor men drar sig uppåt. Inga blommor än. Mvh/Elisabeth

LINDA sa...

Ah, smart med kaffefilter. Håller det?

Solsken
//Linda

Elisabeth sa...

Jag gjorde ett kryss i filtret där tomaten sitter igenom, (vek filtret dubbelt). Lite vattendroppar kommer ut om man vattnar kraftigt, men det behövs inte eftersom locket sitter på och jorden torkar inte ut såfort.

LINDA sa...

Smart att lägga på locket. Ska se om jag hitta något som kan fungera som locka till mina konserver. Jag har också funderat på att sätta en upp och nedvänd pet-flaska i mina för riktigt soliga och varma dagar.

//Linda