17 april 2010

Längtar efter solvarma gurkor

Jag har knappt hunnit fatta att våren verkligen är här på riktigt. För bara några få veckor sedan fruktade jag nästan att jag hade hamnat i Narnias eviga vinter. Men, nu är det plötsligt mitten av april och hög tid att så gurkfrön. Och i dag ska det ske. Ska bli härligt att få se plantorna slingra sig uppåt i växthuset igen.

Jag ska följa några råd jag hittade i ett nummer av Hemträdgården från 2004.

 • Fröna ska få ligga i blöt i ett par timmar innan jag sår.


 • Jag tänker trycka ner dem på högkant. Skalet sägs lossna lättare då och de första bladen kan veckla ut sig snabbare.


 • Sådjupet bör vara två till tre centimeter.


 • Gurkor ska tydligen helst inte omskolas. Det löser jag genom att så mina frön ett och ett i krukor av tidningspapper. När det sedan är dags att plantera i murarhinkar sätter jag ner hela krukor i jorden.


 • Jag kommer att bottna papperskrukorna med lättgödslad planteringsjord och små lekakulor. Ovanpå lägger jag sand i stället för såjord – sand närmast stammen minskar risken för rothalsröta.


 • Jag ska se till att gurkorna har det varmt och lagom fuktig om fossingarna – rötterna mår bäst då.


 • Lovar att ge de små plantorna ljummet vatten och att inte vattna precis intill rothalsen.


 • Ska också försöka ordna så att luftfuktigheten är hög kring gurkplantorna – det verkar vara säkraste sättet att undvika spinnkvalster.


 • Jaha, då är det bara att sätta igång då!

  2 kommentarer:

  Lotta 8`) sa...

  Tjoho :) Det är alltid roligt och trevligt att titta in till dig, läsa om dina sådder, växthus, tips m.m.

  Bra att bli påmind om gurkans känsliga stam och jag skall i morgon lägga lite sand kring mina små gurkor som står på fönsterbrädan :)

  Ha en fortsatt skön helg :)

  LINDA sa...

  :o)

  Tack! Går inte annat än att bli glad av en så trevlig kommentar.

  Jag fick faktiskt ett ännu bättre tips i går. När det är dags att gräva ner gurkkrukan i den större hinken eller krukan - om man odlar på det sättet, så kan man låta krukan som fröna såddes i sticka upp ett par centimeter ovanför jorden. På det sättet kommer vattnet aldrig emot gurkstammen.

  Fast, när jag odlade gurka förra året och aldrig hade hört talas om jordhalsröta, så vattnade jag som en tok och brydde mig inte ett dugg om var vattnet hamnade. Bara blaskade på. Skolade till och med om mina gurkor. Det gick jättebra det också. Jag måste ha haft nybörjartur ;o)

  Ha en riktigt bra söndag i solskenet
  //Linda