30 april 2010

Blå ljuvlighet


Men, jag vill ha en hortensia!

Snälla?

Jag looovar att gräva ner den själv!!! För tre år sedan semestrade vi i de skotska högländerna. Underbar natur med berg lika mjuka och skrynkliga som valpansikten, ljung, ormbunkar, får, borgar med mossiga stenar och oändligt många vattenfall. Och vilka trädgårdar! Och så många hortensior. Och så stora. Oj, oj, oj, vilket habegär.
I somras fick jag se en ljusblå hortensia på plantskolan. Hade redan lovat Klas att inte skaffa några fler växter den säsongen – i synnerhet inte stora – men ”jag lovar att gräva ner den själv” fungerade. Har nog aldrig varit så smutsig. Badet i sjön hjälpte inte – trots att jag släpade med mig både tvål och schampo.

Senare fick jag en vit hortensia till vardagsrummet. Måste erkänna att den också åkte ner i jorden. Nu har både den och den blå vaknat till liv efter vintersömnen och börjat veckla ut små solfjädrar av klorofyll.

Inomhus njuter jag i fulla drag av en mörkblå hortensia. Funderar på om inte den också ska få flytta ut i trädgården – ska bara låta naturen värma upp sig lite mer först.

6 kommentarer:

Lena Andersson sa...

Det är härligt med förälskelser
trevlig valborg.

LINDA sa...

Ja, visst är det ;o)

Solsken
//Linda

UllaH sa...

Har du provat någon ur serien 'Endless Summer', hortensior som blommar på både års-och fjolårsskott? Kan inte påstå att den går så bra hemma hos mig men jag vet många som lyckas väl med den.Bild här:
http://www.splendorplant.se/sp/site/endless.html
Den blå har funnits ett tag.

LINDA sa...

Hej!

Hortensian på översta bilden tillhör den serien. Och det är just den blå ”The Original”. Jag planterade förra året. Då växte den till sig rätt mycket och blommade länge. Men hur det blir i sommar har jag inte en aning om – det ska bli spännande att se.

Vad händer med den hos dig? Och vilken är det du har?

Ha det gott!
//Linda

Ulla H sa...

Jag har den första som kom, som bara hette 'Endless Summer' (egentligen ett varumärke i stället för artnamn). Ljusblå. Den sades klara kyla bra. Den klarar sig men fryser ner varje vinter och sedan har den svårt för att komma igång med någon blomning. Nu ska jag flytta den till en bättre plats. Blommar den inte då så är det ajöss med den.

LINDA sa...

Aj, då. Och vi som har haft -26 grader här i vinter. Hoppas att lövhögen och den djupa snön isolerade tillräckligt. Nu blir det ännu mera spännande ;o)

Hoppas att din kommer att trivas och vilja blomma på nya platsen!