27 mars 2010

Inte på latsidan

Nä, det blev inte sängen i dag. Faktiskt.

Trots att det började lite ruggigt, blev dagen både varm och småsolig. Har varit ute i fågelkvittret i flera timmar. Upptäckte att vår flaskblåsande granne rördrommen har kommit tillbaka från solsemestern. Tre tut nerifrån vassruggarna. Blev lyrisk när jag hörde rördrommen förra våren, men efter ett par månader ville jag nästan strypa honom.

Tomaterna jag sådde i måndags har tittat upp. Tog med mig pluggboxen till växthuset för att ge plantorna lite äkta vårljus. Väl där började jag med att klippa pilkvistar i småbitar. De ska ligga i vattenbad till i morgon.Tog tag i sparrislanden och klippte bort de vissna plymerna.Gjorde samma sak i pionbädden. Där rensade jag även ogräs och gjorde rent mellan stenarna. Hoppas på blommor i år.


Kattmyntan i ”stenpartiet” har brett ut sig alldeles för mycket. Har snyggat till halva partiet i dag genom att ta bort stenar, gräva upp plantor, täcka jorden med marktäckande väv och lägga tillbaka sten. Har ansat rötterna på kattmyntan och satt plantorna i små krukor. Lite längre fram ska plantorna grävas ner runt Rivas rävsäkra rastgård. Hoppas de ska göra sig bättre där.
Röjde bort de fula lupinresterna och blev förvånad över att nya skott redan har tittat upp. Även stockrosen har vaknat till liv, liksom rabarbern. Och morötterna verkar ha klarat sig fint under snön.
Några burar till rabatterna blev inte färdiga i dag, men armeringsjärnen är bockade. Hoppas det stämmer att rådjur inte bryr sig om snödroppar.När Klas ändå var inne i stan och ordnade med järnen, tog han med sig fjärilslavendeln hem. Hoppas den har överlevt och kvicknar till ute i växthuset.


Klas har fortsatt att befria trädgården från snö, men än är det inte snöfritt. Han skottade även ner snö i en balja – perfekt med lite smältvatten i växthuset.Tack och lov att vår tomt inte ligger lika lågt som grannarnas. De har gott om vatten just nu.


Framåt seneftermiddagen kom det några stänk igen, så då plockade jag ihop för dagen, tvättade redskapen i snön och hängde upp dem på tork.Enligt prognosen ska det regna i morgon också. Hurra – då blir det kanske mera sol!

4 kommentarer:

Lotta 8`) sa...

Det är härligt att börja med vårbestyren i trädgården :) I går hade vi regn hela dagen men tror det bara skall vara grått idag så det blir gummistövlar och varmjackan på och sedan ut idag=härligt! Funderar på att börja sätta ut lite av sådderna i lilla växthuset även om natten, hade +5 i natt - undra om det går.
Ha en skön trädgårdssöndag :)

LINDA sa...

Jag visst är det. Här blåser det rätt friskt i dag, men det verkar vara upphåll.

Jag har också gått och tänkt på att sätta ut några av mina sådder - men hur vet man vad de tål? Försöker komma på vilka av mina små plantisar jag ska offra till försöket - men gillar ju allihop ;)

Ha en skön trädgårdssöndag du också!

//Linda

Lena Andersson sa...

Vad ska du med pilkvist bitarna till?

Katt myntan vilken sort? jag har Nepeta cataria den ska vara bäst,
ska se i år när jag skördar den för första gången om mina katter gillar den.
Fin katt gård ni har.

LINDA sa...

Hej!

Jag har läst att man kan använda vatten som pil har dragit i som rotningsmedel och ville testa. Titta gärna i senaste inlägget - "Bäst rotad vinner" - så står det mer.

Det finns alltså flera olika sorter kattmynta :) Tack för att du upplyser mig. Har inte tänkt på det. Kissen är totalt ointresserad av doften på den sort vi har - men den syntetiska varianten på flaska blir hon nästan hög av ;) Det är Lord Nelsons kantnepeta "Nepeta × faassenii" jag har. Ska kolla efter andra sorter. Hoppas dina katter gillar sorten du har satt!

Kattgården är jättebra. Bäst av allt är att vår nymfkakadua kan använda den på sommaren när katten springer i löplina i trädgården. Om katten blir hög på myntasprej, så blir han hög på fågelsången runt omkring ;)

Ha det så gott!
//Linda