21 november 2009

Mmm ...

När jag kom hem från semestern upptäckte jag att nästan alla tomaterna i torkskåpet hade mognat. Oj oj, vad göra? Hur många tomater som helst kan man helt enkelt inte stoppa i sig på en gång. Och det vore ju synd om de blev dåliga.

Så här har det lagats tomatsås. Har aldrig provat förut och stoppade i lite som jag tyckte. Tur att jag antecknade samtidigt, för oj så gott det blev. Har blandat med nötfärs och har bara en sak att säga – Dolmio, släng dig i väggen!



Recept: 1,3 kg tomater, 150 g gul lök, 3 vitlöksklyftor, 1 tsk socker, ½ dl olivolja, 1 rejäl kvist torkad kungsmynta (fanns också i torkskåpet), lite sambal oelek, 3 msk tomatpuré, 1 tärning kalvbuljong, salt


Skär tomaterna i mindre bitar och ta bort blomfästena, skär löken och vitlöksklyftorna i mindre bitar, riv moroten, smula kungsmyntan. Lägg allt i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna. Värm långsamt så att det börjar vätska sig och koka sedan i ett par timmar eller tills konsistensen känns lagom.


Köttfärssås – blanda en fjärdedel av tomatsåsen med 4 hg nötfärs och 2,5 dl matlagningsgrädde.

Inga kommentarer: